De kruiden en thees met hun werking volgens de TCM

Kruiden

 

Zoethoutwortel (Gan Cao)

Vandaag de dag is zoethoutwortel nog steeds één van de belangrijkste kruiden in de traditionele Chinese geneeskunde. Naast het gebruik als smaakstof wordt zoethout van oudsher gebruikt om hoest en keelpijn te verzachten, het spijsverteringskanaal en de urinewegen te beschermen, en verschillende aandoeningen te behandelen, variërend van diabetes tot tuberculose.

De twee belangrijkste bestanddelen van zoethout zijn glychrrhizine en flavonoïden. Glycyrrhizine werkt ontstekingsremmend en antiviraal en remt de afbraak van cortisol. De flavonoïden van zoethout zijn krachtige antioxidanten; ze beschermen de levercellen en helpen de cellen van het spijsverteringskanaal te genezen. Uit reageerbuisonderzoek is gebleken dat zoethout flavonoïden heliobacter pylori doden, de bacterie die verantwoordelijk is voor de meeste maagzweren en maagontstekingen.

Let op: Zoethout kan zorgen voor een hoge bloedruk bij overmatig gebruik. Mensen met een hoge bloeddruk moeten overmatig gebruik van zoethout vermijden.

 Probeer onze heerlijke kruidenthee die zoethout bevatten en krijg 10% Korting op je eerste aankoop :

 

Chrysanthemum (Ju Hua)

Chrysantenbloemen geven een licht, verfrissend en pittig brouwsel dat heerlijk is als thee op zichzelf of gemengd met andere thee. Een klassieke combinatie is om een paar bloemen bij uw gerijpte PuErh-thee te doen. De heldere en bloemige zoetheid gaat perfect samen met de rijkdom aan bastonen van de donkere, gerijpte thee.

In de traditionele Chinese geneeskunde heeft chrysant doordringende, zoete, bittere en licht koude eigenschappen, en wordt geassocieerd met de long- en levermeridianen. De drie belangrijkste functies zijn het pacificeren van de lever, het vrijmaken van gifstoffen, en het verdrijven van wind en het zuiveren van hitte. Ook zijn ze gekend voor hun kalmerend effect en om rode ogen en ontstekingen te verminderen.

Chrysanthemum werkt kalmerend en wordt vaak aanbevolen om koorts en verkoudheidssymptomen, rode ogen en ontstekingen in een vroeg stadium te verminderen.

Chrysanten bezitten boordevol voedingsstoffen en de voordelen zijn talrijk. Het heeft sterke antioxiderende eigenschappen vanwege de aanwezigheid van vitamine C. Het kan helpen bij het beheersen van angst, het verminderen van het risico op kanker, het verbeteren van de gezondheid van het hart en het vertragen van vroegtijdige huidveroudering.

Bovendien bevordert het vitamine A-gehalte het gezichtsvermogen en kan de aanwezigheid van bèta-caroteen (een antioxidant) het risico op vroegtijdige osteoporose (verzwakking van de botten) voorkomen. Mocht u echter bijwerkingen ondervinden, stop dan met de inname en raadpleeg uw arts.

Voordelen:

 • Meest geschikt voor het reguleren van lever-Yang en het verbeteren van het gezichtsvermogen
 • Voedt het hart en de nieren
 • Reguleert bloeddruk en cholesterol

Veel gebruikt voor:

Duizeligheid, wazig zicht, pijnlijke ogen

Geschikt voor:

 • Personen die lange dagen werken en vaak hoofdpijn of uitputting ervaren door te veel schermgebruik
 • Personen die last hebben van duizeligheid, gezwollen rode ogen, keelpijn of hoge bloeddruk

Niet geschikt voor:

 • Personen die momenteel griep hebben, een verkoudheid hebben of een zwakke spijsvertering hebben (bijv. zwangere vrouwen, ouderen of jonge kinderen)
 • Personen die allergische reacties (bijv. huiduitslag) ervaren bij het eten van chrysanthemum

 Probeer onze heerlijke kruidenthee die Chrysanthemums bevatten en krijg 10% Korting op je eerste aankoop :

 Pepermunt (Bo He)

 

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt munt beschouwd als scherp, aromatische en koel. Het wordt geassocieerd met de long- en levermeridianen, en wordt gebruikt om windhitte te verdrijven, het hoofd en de ogen schoon te maken, uitslag te verhelpen, en stagnatie van lever qi te verwijderen.

Pepermuntblaadjes bevatten veel vitamine C om het immuunsysteem te helpen versterken.  Ze verlichten ook misselijkheid, een opgeblazen gevoel en krampen.

Oraal ingenomen, munt wordt gebruikt om diarree en pijnlijke menstruatie te behandelen, transpiratie te bevorderen en lichaamswarmte af te voeren. Het wordt ook gebruikt als een middel om het zenuwstelsel te stimuleren. Bovendien heeft de Duitse Commissie E het interne gebruik van muntolie voor verschillende aandoeningen goedgekeurd, waaronder winderigheid, gastro-intestinale en galblaasaandoeningen, en catarre van de bovenste luchtwegen, en uitwendig gebruik voor myalgie en neuralgie.

Muntolie bevat tientallen chemicaliën, zuren en verbindingen, waaronder leucine, menthol en asparaginezuur. Samen zijn deze stoffen verantwoordelijk voor veel van de helende eigenschappen van munt. Studies hebben aangetoond dat munt bacteriën zoals staphylococcus aureus, staphylococcus albus en streptococcus, en virussen zoals herpes simplex en vaccinia kan remmen. Ander onderzoek toont aan dat het de stroom van slijm in de luchtpijp vergemakkelijkt en de absorptiesnelheid van salicylzuur (het belangrijkste ingrediënt in aspirine) kan verbeteren. 

Probeer onze heerlijke kruidenthee die Pepermunt bevatten en krijg 10% Korting op je eerste aankoop :

 

 

Jujube (Da Zao)

 

Een zoete rode vrucht die 'warm' van aard is en een versterkend kruid dat meestal wordt gebruikt om te helpen bij qi-tekort.

In de traditionele Chinese geneeskunde heeft jujube een tonische werking, en wordt gebruikt om milt en maag qi te toniseren. Jujube wordt beschouwd als een Chinees geneeskrachtig kruid dat de geest kalmeert en mentale spanning verlicht.

Het wordt ook gebruikt als een harmoniserend kruid in kruidenformules om de ingrediënten beter te laten smaken en beter te laten functioneren.

Rode dadels (jujube) bevatten ook veel vitamine A, B1, B2, eiwitten, calcium, fosfor, ijzer en magnesium.

Niet gebruiken tijdens

Hoewel Chinese rode dadels veel gezondheidsvoordelen hebben, worden ze in de Chinese geneeskunde als erg zoet en versterkend beschouwd, dus zijn ze mogelijk niet geschikt om te consumeren voor sommige lichaamstypes en tijdens bepaalde ziekten. Als u een van de volgende symptomen ervaart, is het misschien het beste om Chinese rode dadels te vermijden of de hoeveelheid die u eet te beperken:

 • constipatie
 • stinkende ontlasting
 • opgeblazen buik
 • lichaamswarmte of koorts
 • rood gezicht
 • slechte adem
 • hoesten met geel slijm
 • wormen
 • tandziekte inclusief tandvlees- en tandpijn of infectie
 • mondzweren

Neem bij twijfel contact op met uw Chinese geneesheer.

Voordelen:

 • Tonifieert het spijsverteringsstelsel en stimuleert Qi
 • Voedt het bloed en verlicht angst

Veel gebruikt voor:

 • Zwakke spijsvertering, verlies van eetlust, zwakte door diarree, bleke teint, stemmingswisselingen, slapeloosheid

Geschikt voor:

De meeste individuen; Vooral voor personen met een tekort aan Qi en bloed (symptomen zijn onder meer lethargie, duizeligheid, bleke lippen en teint, hittehartkloppingen, slapeloosheid), waaronder de meeste dames

Niet geschikt voor:

Personen met diabetes of hyperurikemie (met mate consumeren)

Probeer onze heerlijke kruidenthee die Pepermunt bevatten en krijg 10% Korting op je eerste aankoop :

 

 

Goji Bessen (Gou Qi Zi)

 

In de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn goji bessen planten die behoren tot de categorie "Tonische kruiden voor Yin-deficiëntie". Tonische kruiden worden gebruikt voor patronen van Deficiëntie, wanneer men een van de 'Vier Schatten' mist (Qi, Bloed, Yin en Yang). Yin tonics hebben een zwaar, vochtig karakter. Ze voeden de Nieren en de Lever of bevochtigen de Longen en de Maag. Extreme Yin-deficiëntie vertaalt zich vaak in een 'burn-out', helaas steeds vaker voorkomend bij mensen vandaag de dag.

Bovendien zijn goji bessen planten die neutraal van aard zijn. Dit betekent dat goji bessen typisch geen invloed hebben op de balans in je lichaam. Balans tussen Yin en Yang is een belangrijk gezondheidsconcept in TCM.

Goji bessen smaken ook zoet. Zoete ingrediënten zoals goji bessen hebben de neiging om acute reacties te vertragen en het lichaam te ontgiften. Ze hebben ook een tonisch effect omdat ze Qi en Bloed aanvullen.

Gou Ji bessen zijn rijk aan voedingsstoffen en bevatten vitamine C, B1, B2 en andere vitamines, mineralen, antioxidanten, aminozuren en voedingsstoffen als isoleucine, tryptofaan, zink, ijzer, koper, calcium, germanium, selenium, fosfor, B6 en vitamine E. Gou Ji wordt beschouwd als een van 's werelds krachtigste antiverouderings voedingsmiddel.

Voordelen:

 • Versterkt de lever en de nieren, gericht op Yin of bloeddeficiënte symptomen en verbetert met name de gezondheid van de ogen
 • Verbetert de algemene gezondheid met regelmatige inname

Veel gebruikt voor:

Pijnlijke heupen en knieën, duizeligheid, verminderd zicht of gehoor, bleke of donkergele teint

 

Mandarijnschil (Chen Pi)

 

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde heeft de mandarijnschil een scherpe, bittere smaak en een warme eigenschap. Het werkt in op de Milt, Maag en Long meridianen, en heeft drie primaire functies in de traditionele Chinese geneeskunde:

 •  Het circuleert de Milt en Maag Qi en versterkt de Milt.
 • Het vermindert de hevigheid van misselijkheid en braken.
 • Het kan samen met pinellia en poria worden gebruikt om slijm te helpen stollen, hoest te verminderen en ongemak in de borstkas en middenrif te verlichten.

In de westerse geneeskunde zou de schil van citrusvruchten verschillende heilzame eigenschappen bezitten. In verschillende tijden werd het gebruikt als slijmoplossend middel, tonicum, anti-emeticum, antibacterieel en ontstekingsremmer.

Voordelen:

 • Versterkt de spijsvertering door de Qi-stroom te reguleren
 • Vermindert slijm

Veel gebruikt voor:

Overmatig opgeblazen gevoel, verlies van eetlust, braken, diarree, hoesten met dik slijm

Geschikt voor:

De meeste individuen; Vooral personen met spijsverteringsproblemen, zoals verlies van eetlust en hoesten met grote hoeveelheden dik slijm

Niet geschikt voor:

Personen die symptomen ervaren zoals een droge mond, droge ontlasting of koorts

 

Gedroogde Gember (Gan Jiang)

 

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde heeft dit kruid een scherpe smaak en hete eigenschappen en bestrijkt het meridianen van milt, maag, hart en longen. Vitale functies zijn het verwarmen van milt en maag voor het verdrijven van koude, het herstellen van yang en het bevorderen van de bloedsomloop, en het verwarmen van de longen voor het oplossen van ingehouden vocht.

Studies hebben aangetoond dat gember de pijn verlicht bij keelpijn en pijnen veroorzaakt door verkoudheid en griep. Hoge doses gember (10-20 gram per dag) blijken de pijn bij migraine en reumatoïde artritis aanzienlijk te verminderen.

 

Rozenknoppen (Méiguī Huālěi)

 

Volgens de principes van de traditionele Chinese geneeskunde heeft roos zoete, licht bittere en warme eigenschappen, en is geassocieerd met de Lever en Milt meridianen. Haar functies zijn het reguleren van qi en het verminderen van stagnatie, het verwijderen van bloedstagnatie, het voeden van de huid, en het verbeteren van de spijsvertering.

Roos behandelt onder andere een opgezwollen maag, epigastrische pijn, pijn veroorzaakt door uitwendige verwondingen, en onregelmatige menstruatie.

Voordelen:

 • Reguleer de Qi-stroom, waardoor problemen met Qi-stagnatie worden verlicht
 • Verbeter de teint

Veel gebruikt voor:

Prikkelbaarheid of stress, opgeblazen gevoel of pijn in de bovenbuik, braken, onregelmatige menstruatie, pijnlijke zwelling in de borsten

Geschikt voor:

De meeste individuen

Niet geschikt voor:

 • Dames die de neiging hebben om zware menstruatie te ervaren - Vermijd consumptie tijdens de menstruatie
 • Personen die constipatie ervaren - Consumeer met mate

 

Kamperfoelie bloemen (Jin Yin Hua)

 

In de traditionele Chinese geneeskunde heeft kamperfoeliebloem zoete en koude eigenschappen, en wordt geassocieerd met de Long, Maag en Dikke Darm meridianen. Ze wordt gebruikt om hitte af te voeren en gifstoffen te verwijderen. In het algemeen wordt kamperfoelie gebruikt voor de behandeling van een verscheidenheid aan aandoeningen, variërend van koorts, zweren, ontstekingen en keelpijn tot huidinfecties. Ze wordt ook gebruikt (in combinatie met coptis en pulsatilla) om diarree te behandelen die veroorzaakt wordt door toxische hitte. Kamperfoeliebloem kan zowel inwendig als uitwendig worden toegepast.

Dit is een van die heerlijke tisanes om in je kast te hebben voor als je verkouden of grieperig bent. Het heeft een krachtig ontstekingsremmend effect en verdrijft gifstoffen in de Chinese Geneeskunde theorie. Het wordt vaak voorgeschreven aan mensen die lijden aan verkoudheid met koorts, hoofdpijn en keelpijn, maar kan ook worden gebruikt om mensen die lijden aan overmatige hitte en stress te helpen afkoelen.

Voordelen:

 • Verdrijft wind-hitte
 • Koelt en matigt de bloedsomloop
 • Ontgift het lichaam en vermindert pijnlijke, rode zwelling

Veel gebruikt voor:

Verkoudheid, koorts, keelpijn, hoofdpijn, warmte-uitslag, bloed in de ontlasting, huidinfecties

Geschikt voor:

De meeste individuen; Vooral personen die symptomen vertonen zoals keelpijn, koorts, zweren.

Niet geschikt voor:

 • Personen die symptomen ervaren zoals dunne ontlasting, lethargie en buikkrampen of pijn die verergert bij de inname van koud voedsel.
 • Personen met een bleke huidskleur, lethargie, kortademigheid. Ook huidinfecties waarbij dunne/heldere vloeistof vrijkomt bij het leeglopen

 

Chinese Meidoornbes (Shan Zha)

 

De bladeren, bessen en bloemen van de meidoorn worden medicinaal gebruikt. Deze bevatten bioflavonoïden, die verschillende cardiovasculaire voordelen hebben, waaronder een vermindering van hypertensie, een verhoogde doorbloeding van de kransslagaders en een verbeterde samentrekking van de hartspier.

 Kan bloedvetten verlagen

Sommige studies wijzen uit dat meidoornextract het vetgehalte in het bloed kan verbeteren. Cholesterol en triglyceriden zijn twee soorten vetten die altijd in je bloed aanwezig zijn. Bij normale gehaltes zijn ze volkomen gezond en spelen ze een zeer belangrijke rol bij de hormoonproductie en het transport van voedingsstoffen door je lichaam.

Een onevenwichtig vetgehalte in het bloed, met name hoge triglyceriden en een laag HDL-cholesterol (goed cholesterol), speelt echter een rol bij atherosclerose, of plaque-afzetting in uw bloedvaten (19Trusted Source). Als de plaque zich blijft ophopen, kan deze een bloedvat volledig blokkeren, wat kan leiden tot een hartaanval of beroerte.

Gebruikt om de spijsvertering te bevorderen

Meidoornbes wordt al eeuwenlang gebruikt als hulpmiddel bij de spijsvertering. Het kan de transittijd van voedsel in je spijsverteringsstelsel verkorten. Bovendien is het vezelgehalte een prebioticum en kan het constipatie helpen verlichten.

 Gebruikt om hartfalen te behandelen

Meidoornbes is heilzaam voor mensen met hartfalen, omdat is aangetoond dat het de hartfunctie verbetert en symptomen als kortademigheid en vermoeidheid vermindert.

Voordelen:

 • Helpt de spijsvertering
 • Bevordert de Qi-stroom en voorkomt pijn veroorzaakt door Qi-stagnatie/-blokkade
 • Vermindert slechte cholesterol en vet

Veel gebruikt voor:

Indigestie, pijnlijk opgeblazen gevoel in de maag, diarree, scherpe buikpijn of pijn op de borst, buikpijn tijdens de menstruatie of onregelmatige menstruatie, hyperlipidemie

Geschikt voor:

Individuen die last hebben van indigestie of cardiovasculaire probe

Niet geschikt voor:

 • Ouderen of kinderen met een zwak of onderontwikkeld spijsverteringsstelsel
 • Personen die lijden aan maagproblemen
 • Zwangere dames

 

Cassia Zaden (Jue Ming Zi)

 

In de traditionele Chinese geneeskunde hebben cassia zaden een zoete, bittere en zoute smaak, zijn ze lichtjes koud van aard, en worden ze in verband gebracht met de meridianen Lever, Nier en Dikke Darm.

De belangrijkste functies zijn het verwijderen van hitte, het verbeteren van het gezichtsvermogen, en het ontspannen van de darmen. Traditioneel wordt het gebruikt om wazig zien en bloeddoorlopen ogen te behandelen. Sommige beoefenaars gebruiken cassia zaad als een laxeermiddel om constipatie te behandelen.

Er zijn ook aanwijzingen dat het helpt om de bloeddruk te verlagen. Cassia zaad wordt vaak gebruikt als onderdeel van een grotere formule, en wordt gemengd met kruiden zoals lyceum, rehmannia en dioscorea.

Cassia zaad (of Semen Cassiae) is een veel gebruikt Chinees geneeskruid. Het wordt vooral gebruikt om hitte in het lichaam op te ruimen en wordt vaak voorgeschreven aan mensen met bloeddoorlopen, geïrriteerde, gezwollen of tranende ogen. Het verkoelende effect betekent dat het nuttig kan zijn om te slapen en soms wordt het gebruikt om te helpen bij constipatie.

Longan

Longan bevat verschillende vitamines en mineralen, waaronder ijzer, magnesium, fosfor en kalium, en grote hoeveelheden vitamine A en C.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt longan beschouwd als een zoete smaak en warme energie, en wordt geassocieerd met het hart en de milt meridianen. Het wordt gebruikt om snelle hartslag, slapeloosheid, vergeetachtigheid en angst geassocieerd met bloed- en qi-tekort te verlichten. Gecombineerd met andere kruiden zoals ganoderma en spirit poria, bevordert longan rust en kalmeert de geest. Het verhoogt ook het fysieke uithoudingsvermogen.

Voordelen:

 • Voedt het hart en de milt
 • Voedt bloed en Qi in het lichaam
 • Helpt bij het kalmeren en kalmeren van de geest

Veel gebruikt voor:

Qi en bloedtekort, gekenmerkt door hartkloppingen, vergeetachtigheid, slapeloosheid, lichtgele teint

Niet geschikt voor:

 • Personen die symptomen van vocht ervaren, waaronder een opgeblazen gevoel of pijn in de bovenbuik, slechte spijsvertering, een zwaar gevoel
 • Personen die lijden aan symptomen van warmte of met slijm

 

 

Radix Angelicae Dahuricae (Bai Zhi)

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) behoort Bai Zhi tot de categorie 'Warm/Bijtende Kruiden die het Exterieur vrijgeven'. Kruiden die de buitenkant vrijgeven, zijn bedoeld om de vroege stadia van ziekten te behandelen die de bovenste luchtwegen, de ogen, de oren, de neus, de keel of de huid aantasten.

In de TCG geloven we dat externe ziekten zoals verkoudheid of allergieën het lichaam alleen kunnen binnendringen wanneer de externe omgeving onze Wei Qi (de TCM-versie van het immuunsysteem) overweldigt.

Bai Zhi is warm van aard. Dit betekent dat Bai Zhi de neiging heeft mensen te helpen die te veel 'koude' in hun lichaam hebben, hoewel met minder effect dan een plant die van nature 'heet' zou zijn.

Men denkt dat Bai Zhi zich richt op de milt, de maag en de longen.

In TCG helpt de milt bij de spijsvertering, bloedstolling en vochtmetabolisme in het lichaam.

De maag daarentegen is verantwoordelijk voor het verwerken van ingenomen voedsel en vloeistoffen, en heeft ook het werk om het verteerde voedsel naar de dunne darm te sturen.

De longen worden in de TCG naast het uitvoeren van de ademhaling, beschouwd als een belangrijk onderdeel om Qi en de lichaamsvloeistoffen te voeden.

 

 Angelica Sinensis (Dang Gui)

 

Dang Gui behoort tot de categorie 'Tonische kruiden bij bloedtekort'. Tonische kruiden worden gebruikt voor patronen van deficiëntie, wanneer men een van de 'Vier Schatten' (Qi, Bloed, Yin en Yang) mist.

Bloedtonics hebben de neiging bitterzoet te zijn met een warm of neutraal karakter. Omdat de lever bloed opslaat, komen alle bloedtonica het kanaal van dat orgaan binnen.

Dang Gui bevordert de circulatie van Qi en lichaamsvloeistoffen, hierdoor gaat bijvoorbeeld iemand zweten bij het eten van pikant/pittig voedsel. Aan de andere kant hebben zoete ingrediënten de neiging om acute reacties te vertragen en het lichaam te ontgiften. Ze hebben ook een tonisch effect omdat ze Qi en Bloed aanvullen.

In de TCG geloofd men dat Dang Gui zich richt op het hart, de lever en de milt.

Naast het reguleren van de bloedstroom, wordt in TCG aangenomen dat het hart de opslagplaats van de 'geest' is, wat in feite verwijst naar iemands vitaliteit.

De lever daarentegen wordt vaak de "Algemene" van het lichaam genoemd, omdat hij verantwoordelijk is voor het reguleren van de bewegingen van Qi en de lichaamsvloeistoffen en speelt ook een leidende rol bij het balanceren van onze emoties.

De milt helpt bij de spijsvertering, bloedstolling en vochtmetabolisme in het lichaam.

 

 

 Thee

Pu Erh thee

 

Pu Erh thee is één van de oudste soorten thee ter wereld. Hij wordt al honderden jaren als medicinale thee gebruikt in China en omliggende landen. De thee wordt gemaakt uit een melange van groene en zwarte thee afkomstig van de Qingmao theeplant.

Doordat de thee een ander fermentatieproces doorloopt dan zwarte en groene thee, krijgt de thee een typische aardachtige smaak en opvallende roodachtige kleur. Het cafeïnegehalte in deze thee is veel lager dan in gewone koffie, groene en zwarte thee. De thee is met name bekend vanwege zijn positieve effect op gewichtsverlies, maar de thee blijkt ook nog vele andere gezondheidsvoordelen te hebben.

De traditionele Chinese geneeskunde is Pu’er thee gekend om het vetgehalte in het bloed (cholesterol) te verlagen, dit is de meest in het oog springende eigenschap van de pu-erh variëteit, met name ten opzichte van alle andere cha-variëteiten.

 Voordelen van Pu’er thee

Cholesterol

Naast de hoeveelheid vet, kan door het drinken van de thee ook de hoeveelheid cholesterol in het bloed dalen. Dit komt door de aanwezigheid van saponinen, die cholesterol kunnen binden. Het hebben van een lagere cholesterol verlaagt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Daarnaast kunnen saponinen het afweersysteem stimuleren, waardoor er minder kans is op infecties met bijvoorbeeld bacteriën of schimmels.

Antioxidanten

De thee bevat een concentratie aan antioxidanten. Antioxidanten helpen het lichaam in het voorkomen en bestrijden van ongewenste chemische reacties die kunnen leiden tot een reeks aandoeningen als hart- en vaatziekten, sommige soorten kanker en aantastingen van het zenuwstelsel.

Overige werkingen

Ook wordt er verondersteld dat de Pu erh thee het spijsverteringsstelsel stimuleert, de darmwerking bevordert, het hongergevoel vermindert, de vochthuishouding ondersteunt en het bloed kan zuiveren.

 

Oolong Thee

 

Oolong is zeer rijk aan ontstekingsremmende theepolyfenolen, theaflavines, thearubigines, en EGCG. Deze polyfenolen zijn antioxidanten en zijn de voedingsstoffen die onze cellen beschermen tegen schade veroorzaakt door veroudering, onze levensstijl en het milieu. Onderzoek toont echter aan dat de voedingsstoffen in oolong thee sterkere antioxiderende en antimutagene effecten hebben dan groene of zwarte soorten.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt Oolong thee vaak gebruikt bij behandelingen zoals:

 • Gewichtsverlies
 • Bodybuilding
 • Verlagen van cholesterol en bloeddruk
 • Preventie tegen diabetes
 • Voorkomen en behandelen van arteriosclerosis evenals de resulterende coronaire hartziekte.
 • Ontstekingsremmend
 • Verbetert de gezondheid van tanden en huid

Studies suggereren dat oolong thee kan helpen om de stofwisseling te verhogen, vet te verbranden en de spijsvertering te bevorderen.

 

 Sencha Thee

Thee staat erom bekend medicinale en gezondheidsvoordelen te bieden, en sencha groene thee is daarop geen uitzondering. Sencha groene thee zit vol antioxidanten die vrije radicalen bestrijden, en staat erom bekend ontstekingen te verminderen, het cholesterolgehalte te verlagen, en zelfs je immuunsysteem een boost te geven. En met een flinke dosis cafeïne verhoogt het ook je humeur.

 

Da Hong Pao Oolong

Er zijn zeven stappen nodig om Da Hong Pao te maken, waaronder plukken, verwelken, afkoelen, maken, roerbakken, kneden en bakken. De beste Da Hong Pao-theebladeren komen van Da Hong Pao-moedertheebomen. Da Hong Pao moedertheebomen hebben duizend jaar geschiedenis. Er zijn nog maar zes moederbomen over op de klif van Wuyi Mountain.

De verschillende verwerkingsstadia maken Da Hong Pao tot een hoogwaardige thee. Hoewel je dagelijkse kopje thee een behoorlijk dure gewoonte kan worden, zijn de gezondheidsvoordelen van Da Hong Pao onbetaalbaarder en het proberen waard!

Da Hong Pao is een van de soorten oolongthee die rijk is aan polyfenolverbindingen. Polyfenol is een natuurlijke antioxidant die veel grote voordelen biedt voor het menselijk lichaam. Bovendien kan Da Hong Pao helpen bij het verstrekken van vitamine C en fluoride wanneer u dit het meest nodig heeft.

 
Voordelen: Da Hong Pao en andere oolong-theesoorten kunnen gebruikt worden in de TCM om de geest helder maken, vermoeidheid verminderen en de spijsvertering verbeteren. Sommige onderzoeken suggereren dat oolongthee het slechte cholesterolgehalte kan verlagen.

De verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van Da Hong Pao:

Gewichtsverlies
Het drinken van Oolong-thee voor de behandeling van gewichtsverlies is al lang bekend. De thee kan het gehalte aan lipiden, cholesterol en triglyceriden in het bloed verlagen. Het wordt vertrouwd om het metabolismeproces in het lichaam te bevorderen en de toename van neutraal vet te remmen.

Verbeter de spijsvertering
Een warme kop Da Hong Pao is niet alleen geruststellend, maar het is ook erg nuttig. Antioxidanten en cafeïne kunnen je stofwisseling helpen verbeteren, waardoor je maag beter en sneller voedsel kan verwerken. Het drinken van Da Hong Pao helpt om je maag gezond te houden en je maag een gemakkelijkere tijd te geven om voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen kwijt te raken.

Immuunsysteem verbeteren
Een kopje thee doet meer dan je alleen troosten wanneer je dat nodig hebt, het voorziet je ook van mineralen en vitamines om je lichaam te helpen ziektes te bestrijden.
Tegelijkertijd helpen antioxidanten in Da Hong Pao om de immuniteit en verdediging tegen virussen of bacteriën op te bouwen. Antioxidanten helpen het lichaam ook om de vrije radicalen te bestrijden en schade op celniveau die kanker veroorzaakt te voorkomen.

Mentale oplettendheid
Da Hong Pao bevat een matige hoeveelheid cafeïne waardoor je de hele dag alert en gefocust kunt blijven. Tegelijkertijd bevat thee ook L-theanine, een aminozuur dat de geest kan kalmeren en de zenuwen kan kalmeren. Deze voedingsstoffen maken thee tegelijkertijd rustgevend en energiek.

Hartziekte voorkomen
Er is onderzocht dat polyfenolen kunnen helpen het slechte cholesterol in uw bloed te verlagen. Het regelmatig drinken van Da Hong Pao-thee kan uw hart gezond en sterk houden en kan ook de opbouw van tandplak op de slagaderwanden en coronaire hartziekten helpen voorkomen.

Door regelmatig Da Hong Pao te drinken, blijft je lichaam gezond. Maar als u eerder een hartaandoening heeft gehad, moet u uw arts om advies vragen voordat u thee neemt, aangezien Da Hong Pao een matig cafeïnegehalte bevat.

 

Keemun Zwarte Thee (Qimen)

De naam - Keemun - is een verengelste versie van Qimen, een klein stadje waar de thee oorspronkelijk werd verbouwd. De unieke smaak van de thee maakte het behoorlijk beroemd, waardoor het een favoriet is onder koninklijke families. Zelfs vandaag de dag is Keemun-thee een belangrijk ingrediënt in Engelse ontbijtthee. Deze thee onderscheidt zich ook door te worden genoemd als een van de best smakende zwarte theesoorten ter wereld.

Deze thee wordt vaak omschreven als met bloemige en zoete tonen. Bepaalde soorten Keemun hebben zelfs natuurlijke cacao-ondertonen.De heerlijke Keemun-theesmaak heeft deze blend vele prijzen van het jaar gewonnen.

Zoals bij elke thee, kan de smaak variëren van de ene regio en van de fabrikant tot de andere.De locatie en groeiomstandigheden van de thee kunnen van invloed zijn op de resulterende smaak.

Omdat Keemun een zwarte thee is, heeft het veel van dezelfde voordelen .Als zodanig is er een kans dat het kan helpen met het volgende:

 • Het risico op hartaandoeningen verminderen
 • Slecht cholesterol verlagen
 • Beroerte voorkomen
 • Bloeddruk verlagen
 • Verbetering van de gezondheid van het spijsverteringsstelsel
 • Bloedsuikerspiegel verlagen
Keemun-thee bevat een grotere antioxidant activiteit .

Dit helpt om elke vorm van cel- of weefselbeschadiging door vrije radicalen te verminderen.Als gevolg hiervan helpt dit om uw gezondheid als geheel een boost te geven.

Opgemerkt moet worden dat Keemun-theeën van hogere kwaliteit een hoger gehalte aan antioxidanten en gezonde componenten bevatten.

Er zijn ook aanwijzingen dat deze thee een rol kan spelen bij de gezondheid van de lever. Het kan met name helpen om leverschade te voorkomen.

Er wordt aangenomen dat Keemun-thee ook kan helpen bij het afvallen.

Dierproeven hebben aangetoond dat het drinken van deze thee het gewichtsverlies kan vergroten en tegelijkertijd de honger kan verminderen.

Het kan ook de triglyceridenspiegels in het bloed verlagen.