Collectie: Zwarte Thee

Zwarte thee of ook vertaald naar rode thee (Hong Cha), is een soort thee die volledig geoxideerd is, men spreekt dan over oxidatie vanaf 85%  tot 100% . Zwarte thee is over het algemeen sterker van smaak dan andere theesoorten.

Terwijl groene thee meestal binnen een jaar zijn smaak verliest, behoudt zwarte thee zijn smaak voor meerdere jaren.

Zwarte thee gaat men ook veel warmen laten infuseren dan groene thee. Meestal gebruikt men een watertemperatuur van 95°C Tot 99°C afhankelijk van het type thee en jouw voorkeur qua smaak. Hoe heter het water ,hoe sneller de bittere smaken vrij komen.

Hoe wordt zwarte thee gemaakt?

Zwarte gemaakt in vier stappen: verflensen, walsen / rollen, oxideren en drogen. Eerst worden de bladeren uitgespreid op gevlochten bamboeschalen om ze te laten verflensen.

Wanneer ze voldoende verflenst zijn worden ze gerold. Hierdoor wordt het blad gekneusd en komen de sappen en oliën van het blad vrij. Deze zullen uiteindelijk bijdragen aan de uiteindelijke kleur en smaak van de thee. Het rollen bepaalt ook de vorm van de bladeren en dit heeft ook invloed op de smaak en scherpte van de thee.

Daarna gaan de opgerolde bladeren uitgespreid in koele en vochtige ruimtes en worden ze dan ongeveer 8-12 uur blootgesteld aan zuurstof. Dit gaat er voor zorgen  dat er door chemische veranderingen in de bladeren gaan oxideren en ze van groen naar koperachtig rood gaan verkleuren.

Ten slotte worden de volledig geoxideerde bladeren gedroogd om oxidatie te stoppen. De meest gebruikelijke methode maakt gebruik van transportbanden waardoor warme lucht wordt geblazen om de bladeren te drogen.

Als laatste stap kunnen de blaadjes ook geroosterd worden. Traditioneel kan dit boven longan hout. Dit geeft dan dat lekker fruitig geroosterd aroma.